Cool Uden Røg 2016

Cool Uden Røg 2016

Kræftens Bekæmpelse gentager succesen fra sidste års Cool Uden Røg fotokonkurrence i efteråret 2016. Eleverne skal snakke om rygning og identitet og tage billeder af cool mennesker med deres mobil. Vi kobler flere øvelser på, så sidste års deltagere kan være med igen - uden at kede sig. Og vi lover, at det er blevet meget nemmere at melde sig til og uploade billeder. 

Tilmeld klasser her eller læs mere nedenfor

X:IT

Film om Cool Uden Røg fotokonkurrencen til skoler

Det er cool at ryge - eller er det?

Det er cool at ryge. Det er i hvert fald det indtryk, unge får, når de ser filmstjerner og musikere med en smøg i munden. Eller når ældre kammerater, som er lidt mere cool, ryger. Unge ved godt, at man kan dø af at ryge. At det er farligt. Men det betyder ikke noget her og nu. For når de ryger, viser de, at de tør. At de ikke lader sig styre. At de lever i nuet.

Den ulogiske grund til at ryge

De første smøger smager ikke godt. Unge ved godt, at det er dyrt, at de kan blive afhængige og syge af at ryge. Der er faktisk ikke nogen logisk grund til at begynde. Alligevel har hver tredje elev i 9. klasse røget. Og én ud af fem ryger hver dag eller ind imellem. Når der ikke er en logisk grund til at ryge, må der være en ulogisk. Nemlig den, at godt nok kan rygning gøre dig syg, men den kan også gøre dig sej. Rygning kan være en rekvisit i den historie, unge fortæller om sig selv.

Hvad gør os cool

At skræmme eleverne med sorte lunger og dårlig ånde er ikke nok. Derfor har Kræftens Bekæmpelse udviklet et undervisningsforløb, der starter snakken et helt andet sted. Vi vil have eleverne til at reflektere over, om det overhovedet er cool at ryge, og sætte fokus på det, der gør mennesker cool.

Undervisning

Det gør vi i et undervisningsforløb på 3 moduler, der forløber over to dobbeltlektioner. Gennem diskussioner, øvelser og film sætter Cool Uden Røg fokus på, hvorfor nogle unge begynder at ryge. Cool Uden Røg kan fungere som et selvstændigt undervisningsforløb eller kombineres med de øvrige elementer i X:IT. Læs mere om undervisningsforløbet Cool Uden Røg i lærervejledningen.

Konkurrence - vind en oplevelse

I en af øvelserne tager eleverne billeder af de mennesker, de synes er cool. Billederne uploader eleverne til en webside og er med i konkurrencen en oplevelse for hele klassen eller skolen. Vi vælger de bedste billeder ud og trækker lod blandt finalisterne. Sidste år var præmien en skolekoncert med popbandet L.I.G.A. I videoen herunder kan du se, hvordan det gik for sig...

Se sidste års vinderfoto og finalisterne her.

X:IT

Her kan du se en video fra Eskilstrup Skole på Falster, der sidste år blev den heldige vinder af  Cool Uden Røg og dermed kunne byde velkommen til popbandet L.I.G.A. Måske er det din klasse, er vinder i år...

Få besøg af unge frivillige undervisere

Kræftens Bekæmpelse uddanner unge sundhedsformidlere, der frivilligt underviser de ældste elever. Fra skolestart til efterårsferie kan jeres skole booke frivillige sundhedsformidlere til at varetage eller supplere Cool Uden Røg-forløbet i klasserne. Book frivillige her

Tilmelding og deadline

Du kan tilmelde din klasse via linket her. Du bliver guidet gennem både oprettelse og upload af billeder. Sidste frist for at være med i fotokonkurrencen er fredag den 14. oktober 2016.

Tilmeld klasser